Перейти до вмісту

Економічні загадки та головоломки


Повідомлень в темі: 48

#21 Wеbеr

    цинічний бандера

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6047 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 01.06.2008 – 20:30

Перегляд дописуSotnik (1.06.2008 20:24) писав:

Тому що навіть в продукт переробки соняшника можуть потрапити якісь нафтопродукти...
Що тоді казати про муку, яка є продуктом переробки пшениці? Адже для неї і звичайна вода буде згубною...
Тобто, вартість безпечного транспортування надто висока у продукта переробки у порівнянні з транспортуванням сировини.
І вся додана вартість на переробці буде поглинена вартістю транспортування.
То може тоді й соняшникове зерно варто везти без переробки?
  • 0

#22 Sotnik

    Старійшина

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1905 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 01.06.2008 – 20:33

Перегляд дописуWeber (1.06.2008 21:30) писав:

То може тоді й соняшникове зерно варто везти без переробки?
Е ні... А макуха, свиней кормить? Це продукт стратегічний.
  • 0

#23 Wеbеr

    цинічний бандера

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6047 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 03.06.2008 – 07:41

Перегляд дописуSotnik (1.06.2008 20:33) писав:

Е ні... А макуха, свиней кормить? Це продукт стратегічний.
Але справа тут в іншому... Не у макусі. На 1 тонну олії соняшникової потрібно 2,5-3 тонни зерна соняшника. Тобто виробництво матеріаломістке. А такі виробництва варто розміщувати біля джерел сировини задля економії на транспортуванні. Очевидно, якщо нема проблем иу транспортуванні готового продукту (як це є щодо борошна, наприклад).
  • 0

#24 Sotnik

    Старійшина

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1905 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 03.06.2008 – 12:14

Я про це і кажу. Макуха теж щось важить. І не мало. І об'єм чималенький виходить.
До того ж, насіння сонячника не можна мочити. Тобто, виникає та ж проблема, що і при транспортуванні муки.
Значно простіше перевозити рідку олію.
  • 0

#25 Wеbеr

    цинічний бандера

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6047 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 03.06.2008 – 13:20

Головоломка №4.
У країнах Заходу більша частина робочих місць існує поза великими корпораціями - у малих і середніх підприємствах, хоча великі корпорації роблять найбільший внесок у ВНП. Великі корпорації люблять більше капіталомісткий ніж трудомісткий шлях розвитку. Чому би це?
  • 0

#26 Amili

    сама по собі

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1458 повідомлень
  • Стать:Жінка

Відправлено 03.06.2008 – 13:54

Ефект заміщення праці капіталом... Організація потокового виробництва, роботизація збільшує виробничі потужності, що дозволяє забезпечувати потреби клієнтів корпорації. Зменшується трудоємність - збільшується продуктивність праці. Більші обсяги виробництва - менші витрати ітд. Тим більше, що машинами і керувати легше на відміну від персоналу....От щось таке надумала))
  • 0

#27 Wеbеr

    цинічний бандера

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6047 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 03.06.2008 – 14:06

Перегляд дописуAmili (3.06.2008 13:54) писав:

Ефект заміщення праці капіталом... Організація потокового виробництва, роботизація збільшує виробничі потужності, що дозволяє забезпечувати потреби клієнтів корпорації. Зменшується трудоємність - збільшується продуктивність праці. Більші обсяги виробництва - менші витрати ітд. Тим більше, що машинами і керувати легше на відміну від персоналу....От щось таке надумала))
Саме так! 100% так!!! :rolleyes:
Основне - що машинами легше управляти, ніж капризним персоналом...
  • 0

#28 Wеbеr

    цинічний бандера

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6047 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 03.06.2008 – 17:29

Головоломка №5.
При продажу окремого підприємства звичайною ціною є "три рази річного доходу". На ринку акції можна продати за цінюо від 7 до 10 його річних доходів. Чому би це?
  • 0

#29 Amili

    сама по собі

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1458 повідомлень
  • Стать:Жінка

Відправлено 03.06.2008 – 17:51

Перегляд дописуWeber (3.06.2008 18:29) писав:

Головоломка №5.
При продажу окремого підприємства звичайною ціною є "три рази річного доходу". На ринку акції можна продати за цінюо від 7 до 10 його річних доходів. Чому би це?

Ну напевне тут все залежить від віку самого підприємства (кожне підприємство має свою стадію розвитку і цей цикл коливається в межах 25 років). Ціна підприємства вища на стадії розквіту. Акції залежно від їх виду можуть забезпечувати стабільну виплату дивідендів. Ще на ціну акцій впливає інноваційний, трудовий та технологічний потенціали підприємства. Тобто, якщо підприємтсво на даний час і не є прибутковим, його акції можуть мати набагато вищу ринкову ціну порівняно з іншими підприємствами даної галузі за рахунок нової технології, яка впроваджується в даний час чи інших подібних причин (гудвіл, потужний науково-дослідний підрозділ чи навіть спекуляції посередників на фондовому ринку)....
  • 0

#30 Wеbеr

    цинічний бандера

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6047 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 03.06.2008 – 18:06

У книзі "Як Захід багатим став" твердиться, що "щоб управляти підприємством окрім капіталу потрібне вміння. Звичайно таке вміння було лише у тих, хто мав досвід роботи у відповідній галузі. Отже потенціних покупців можна було знайти лише серед конкурентів. Мала ймовірність продати справу тримала ціни на підприємства на порівняно низькому рівні".
http://www.generalestate.info/?Kak_zapad_s...zatem_depressii
  • 0

#31 Wеbеr

    цинічний бандера

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6047 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 06.06.2008 – 11:53

Головоломка №6.
Чому пивоварні заводи зазвичай розташовуються поряд з ринками збуту (далеко від джерел сировини), а заводи по виробництву вин поблизу від джерел сировини (далеко від ринків збуту)?
  • 0

#32 Sotnik

    Старійшина

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1905 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 06.06.2008 – 11:57

Якщо винокурню розмістити далеченько від виробництва сировини, то отримуватимемо замість вина самий уксус.
  • 0

#33 Wеbеr

    цинічний бандера

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6047 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 06.06.2008 – 12:03

Перегляд дописуSotnik (6.06.2008 11:57) писав:

Якщо винокурню розмістити далеченько від виробництва сировини, то отримуватимемо замість вина самий уксус.
Оцет? Але ж можна виноград перевозити у вагонахрефрижираторах...
  • 0

#34 Sotnik

    Старійшина

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1905 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 06.06.2008 – 12:10

У вагонах-рефрижераторах перевозять той виноград що їдять, а не п'ють.
  • 0

#35 Wеbеr

    цинічний бандера

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6047 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 06.06.2008 – 12:38

Перегляд дописуSotnik (6.06.2008 12:10) писав:

У вагонах-рефрижераторах перевозять той виноград що їдять, а не п'ють.
Тобто цей процес був би занадто дорогий... Погоджуюся. А додатково - навіщо возити кісточки та шкірку від винограду, тобто матеріаломісткі виробництва, де маса (чи обєм) сировини суттєво перевищує масу (чи обєм готового продукту) варто розташовувати біля джерел сировини...
ПЕС. Ну а щодо розміщення броварень?

Ось що надійшло на ПП з Теревенського підпілля

Цитата

Як кажуть, вино - продукт місцевості. Процес виробництва делікатний і неперервний. Вимагає високої кваліфікації працівників, традиції навіть і тепе, не знаю наскільки цей фактор економічно впливає. Але я знаю приклади в Україні як експорту так і імпорту винматеріалу, так що це не догма. А стосовно пивзаводів - це якийсь гон імхо. Зайти в супермаркет - пиво з усіх усюд. Але розміщувати пивзаводи і справді легко будь-де, сировина практично не псується. Доречі воробництво соків порівняно з вином простіше - у купу фрукти накидуюють купу консервантів - від саду до заводу можна не поспішати
Чи мене не покарають за розповсюдження інформації від забанених користувачів? :happy1:
  • 0

#36 Sotnik

    Старійшина

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1905 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 06.06.2008 – 13:08

Перегляд дописуWeber (6.06.2008 13:38) писав:

Чи мене не покарають за розповсюдження інформації від забанених користувачів? :happy1:
Вас, пане Weber, покарає власне сумління, якщо ви не "телепортуєте" розумні думки від "відвергнутих" наших друзів...
Давно пора створити тему: СВОБОДУ Sergiy_K ЮРІЮ ДЄТОЧКІНУ!!!
Але зараз вже запізно. Він через день-другий "звільняється" із заточення. Як кажуть:"На свободу - із чистою совістю."

А щодо розміщення броварень - тут питання в джерелах підходящої води. Не з кожної води виходить добре пиво. А возити воду, або будувати водопроводи - занадто дорого на сьогодні.

Повідомлення відредагував Sotnik: 06.06.2008 – 13:15

  • 0

#37 Wеbеr

    цинічний бандера

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6047 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 06.06.2008 – 13:57

Перегляд дописуSotnik (6.06.2008 13:08) писав:

А щодо розміщення броварень - тут питання в джерелах підходящої води. Не з кожної води виходить добре пиво. А возити воду, або будувати водопроводи - занадто дорого на сьогодні.
На сьогодні броварні все ще-таки орієнтуються на гасло "Навіщо возити воду", яка є всюди і розташовуються біля споживачів... Але все йде до того, що через забруднене довкілля цей чинник перестане бути домінуючим... Ось вже Союз-Віктан для свого нового заводу шукало місце не біля спожичів, а близько до якісної води...

Ще одне послання з пустелі Гобі...

Цитата

а що в пустелі Гобі є пивзаводи? :happy1: зробити свердловину 150м - буде вода. хоча я знаю приклад пивзаводу де з відносно старою технологією, але дуже класною водою виходить суперське пиво, та виробник - локальний. А розрекламовані марки продаються всюди і транспортувати навіть зі склом :ggggg: не проблема ,як виявляється.

  • 0

#38 Amili

    сама по собі

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1458 повідомлень
  • Стать:Жінка

Відправлено 06.06.2008 – 14:09

В Микулинцях Тернопільської області є пивзавод, ми були там на екскурсії. Чому вони саме там організували виробництво?- джерела якісної води. (про цей фактор зазначав вже пан Sotnik)
А ще фактор терміну придатності до споживання. Справжнє пиво без консервантів можна зберігати до двох місяців. Тому орієнтується на споживача. Правда це не є визначальним чинником в розташуванні....
  • 0

#39 Wеbеr

    цинічний бандера

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6047 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 06.06.2008 – 15:51

У Польщі є десь 9 великих броварень, що виробляють пастеризоване пиво і 122 не пастеризоване, але з засєнгом 25-30 км...
  • 0

#40 Wеbеr

    цинічний бандера

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6047 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 07.06.2008 – 09:43

Головоломка №7.
Повністю залежним Донбас залишається від загальної ситуації з цінами на цукор: власних цукрозаводів тут немає. :happy1: Чому на Донбасі немає цукрозаводів?
  • 0



Кількість користувачів, що читають цю тему: 1

0 користувачів, 1 гостей, 0 анонімних