Перейти до вмісту

Фізика(задачі)


Повідомлень в темі: 71

#1 DENMARt

    Ледар

  • Користувачі
  • PipPip
  • 25 повідомлень
  • Місто:Житомир, Україна

Відправлено 13.12.2009 – 11:25

  • 71
Привіт всім. Розвязуючи задачки з фізики зіткнувся з питанням: "Чому навіть далека гроза істотно позначається на наявності радіозвязку?" допоможіть хто може))

#2 FT232BM

    私は人々嫌い

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3435 повідомлень
  • Стать:Чоловік
  • Місто:Київ->НТУУ "КПІ"

Відправлено 13.12.2009 – 12:00

 DENMARt (13.12.2009 11:25) писав:

Привіт всім. Розвязуючи задачки з фізики зіткнувся з питанням: "Чому навіть далека гроза істотно позначається на наявності радіозвязку?" допоможіть хто може))

Що значить "навіть далека"? Напруга між землею та грозовою хмарою дофіга вольт(не пам’ятаю скільки) Уявляєте, що стається коли пробиває повітря, яка електромагнітна хвиля випромінюється?
Мда треба мені фізику за перший курс перездати.
  • 0

#3 DENMARt

    Ледар

  • Користувачі
  • PipPip
  • 25 повідомлень
  • Місто:Житомир, Україна

Відправлено 13.12.2009 – 16:42

Як було в умові - так і написав))
  • 0

#4 Katod

    вєтєран

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3642 повідомлень
  • Стать:Чоловік
  • Місто:Київ

Відправлено 14.12.2009 – 08:37

електричний пробій в атмосфері випромінює електромагнітні хвилі в дуже великому діапазоні, від найдовших радіохвиль, до гальмівного ренгенівського випромінювання, потужність блискавки співзмірна з невеликою атомною бомбою

але, от питання, наскільки має бути далека блискавка і в чкому діапазоні мовленя ти ведеш зв"язок щоб було дуже відчутно що вона є
якщо блискавка знаходиться в прямій видимості, як далеко вона не була, то однозначно вона буде вносити перешкоди в радіозв"язок в усіх діапазонах
якщо ж гроза буде за обрієм, то вона не буде вносити перешкод в ультра коротко хвильовий діапазон, так як надкороткі хвилі слабше дифрагують, порівняно з довшими, та ще й, середньочастотний діапазон гарно відбивається від зони хевісайда, чому і поширюється на всю планету при зовсім малій потужності

може відповід на цю задачку без умови мала бути десь така, що завдяки зоні хевісайда середньочастотний діапазон гарно розповсюджується в межах Землі

і взагалі, є в розділі Освіта, спеціальна тема
  • 0

#5 Ololo mg

    Чайник

  • Користувачі
  • Pip
  • 4 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 08.05.2010 – 19:56

Задача №1(я хз як ров'язати):
До складу вхідного коливального контуру радіоприймача за допомогою перемикача можна підключити або котушку з індуктивністю 20 мГн, або котушку з індуктивністю 80 мГн. Мінімальна ємність конденсатора коливального контуру дорівнює 2000 пФ.Якою має бути максимальна ємність конденсатора контуру , щоб радіоприймач не мав "провалів" у діапазоні хвиль , на який його розраховано?
  • 0

#6 :-)

    Пам'яті Помаранчевої Каски

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1199 повідомлень
  • Місто:витверезника

Відправлено 08.05.2010 – 23:01

 Ololo mg (8.05.2010 20:56) писав:

Задача №1(я хз як ров'язати):
До складу вхідного коливального контуру радіоприймача за допомогою перемикача можна підключити або котушку з індуктивністю 20 мГн, або котушку з індуктивністю 80 мГн. Мінімальна ємність конденсатора коливального контуру дорівнює 2000 пФ.Якою має бути максимальна ємність конденсатора контуру , щоб радіоприймач не мав "провалів" у діапазоні хвиль , на який його розраховано?
Напишіть будь-ласка сюди формули залежності всієї системи від елементів, бо це було дуже давно і вже важкувато пригадати.

Або зараз прийде ФТцифри і все напише сам. При тому ще й скаже, що Ви нице створіння яке не розбирається в елементарщині. Вибирайте, що для Вас краще.
  • 0

#7 Katod

    вєтєран

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3642 повідомлень
  • Стать:Чоловік
  • Місто:Київ

Відправлено 08.05.2010 – 23:36

 Ololo mg (8.05.2010 20:56) писав:

Задача №1(я хз як ров'язати):
До складу вхідного коливального контуру радіоприймача за допомогою перемикача можна підключити або котушку з індуктивністю 20 мГн, або котушку з індуктивністю 80 мГн. Мінімальна ємність конденсатора коливального контуру дорівнює 2000 пФ.Якою має бути максимальна ємність конденсатора контуру , щоб радіоприймач не мав "провалів" у діапазоні хвиль , на який його розраховано?
елементарна задача, якщо я правильно зрозумів
не буду розв"язувати, скажу хід розв"язку
порбіно визначити частоту поля при катушці з великою ємністю і найменшою ємністю конденсатора, для цієї частоти визначаєш ємність конденсатора при катушці з найменшою індиктувністю, і це буде потрібна ємність

мені от цікаво, автор теми, він напевне ще в школі напевне вчиться, якщо цікаво розв"язувати цікаві задачі, то можна зразу з задичника Іродова почати:lol:, хоча це можу бути складненько, є задачники, які повні цікавими задачами, бери розв"язуй скільки хоч, я от колись Когана розв"язував, дорозв"язувався:)
  • 0

#8 FT232BM

    私は人々嫌い

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3435 повідомлень
  • Стать:Чоловік
  • Місто:Київ->НТУУ "КПІ"

Відправлено 09.05.2010 – 00:17

Визначимо дві частоти контура для ”мінімальних конденсаторів” за формулою Томпсона
Зображення
Верхня межа робочого діапазону зрозуміла : 25 кГц. Нижня – ні. Але якщо взяти до уваги, що зв'язок з підводними човнами по системі ”Зевс” на 80 герцах, то можна задатись діапазоном 80-25164к. Конденсатор змінний, так? Бо якщо ні, то це ще тупіше. Але якщо ще задатись умовою, що максимальний номінал кондера має бути найменшим, то можна надати задачі хоч який-небудь сенс.
Отож на першій котушці з контура необхідно витиснути 12 кГц, а на другій — 80 Гц.
Зображення
Цей конденсатор забезпечить зв'язок в діапазоні 12к-25к.

Щоб забезпечити зв'язок в діапазоні 80-12к:
Зображення
Виберемо найбільший номінал: 49,5 мкФ.

Домашнє завдання: провести аналогічний розрахунок для американської системи Seafarer.
  • 0

#9 І Цвях

    опозиція

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1876 повідомлень
  • Стать:Чоловік
  • Місто:Мати міст руських

Відправлено 09.05.2010 – 00:30

ФТ, це ти зайняв перше місце на міжгалактичній олімпіаді U-25?
  • 0

#10 FT232BM

    私は人々嫌い

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3435 повідомлень
  • Стать:Чоловік
  • Місто:Київ->НТУУ "КПІ"

Відправлено 09.05.2010 – 00:33

 І Цвях (9.05.2010 01:30) писав:

ФТ, це ти зайняв перше місце на міжгалактичній олімпіаді U-25?
Я тільки такого підводного човна знаю))
  • 0

#11 Katod

    вєтєран

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3642 повідомлень
  • Стать:Чоловік
  • Місто:Київ

Відправлено 10.05.2010 – 11:19

а от така штука
чому рубати дрова сокирою легше під кутом до волокон легше, ніж перпендикулярно?
  • 0

#12 пастух

    Старійшина

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1960 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 10.05.2010 – 12:32

 Katod (10.05.2010 12:19) писав:

а от така штука
чому рубати дрова сокирою легше під кутом до волокон легше, ніж перпендикулярно?
Це не тільки легше а й безпечніше. Якщо рубати поперек, обрубки летять в обличчя. Рубати косо легше тому, що
косо, це майже вздовж волокон. Ці звязки в деревині, значно слабші. При такому перерубуванні деревини, відрубані
цурпалки відлітають в сторону. Крім того, при рубанні поперек, пружна дефрмація гасить енергію сокири, при рубанні
під кутом, спротив менший, бо волокна розщеплюються, клітин руйнується менше. Звідси аналогічна загадка, чому рвані рани заживають швидше як різані?
  • 0

#13 Twinkle

    Старійшина

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1625 повідомлень
  • Стать:Жінка
  • Місто:Львів

Відправлено 10.05.2010 – 12:50

Колись давно в школі на олімпіаді з фізики була така задача:

Коли швидше вистигне чай: якщо додати до нього цукру одразу після запарення чи через декілька хвилин?

Недавно сперечалася з хлопцем на цю тему, але фізик з мене геть ніякий, тому прошу людей знаючих пояснити мені те)
  • 0

#14 Katod

    вєтєран

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3642 повідомлень
  • Стать:Чоловік
  • Місто:Київ

Відправлено 10.05.2010 – 12:55

 Пастух (10.05.2010 13:32) писав:

Це не тільки легше а й безпечніше. Якщо рубати поперек, обрубки летять в обличчя. Рубати косо легше тому, що
косо, це майже вздовж волокон. Ці звязки в деревині, значно слабші. При такому перерубуванні деревини, відрубані
цурпалки відлітають в сторону. Крім того, при рубанні поперек, пружна дефрмація гасить енергію сокири, при рубанні
під кутом, спротив менший, бо волокна розщеплюються, клітин руйнується менше. Звідси аналогічна загадка, чому рвані рани заживають швидше як різані?
поперечні зв"язки набагато слабші
з іншого боку згоден, що під кутом вигідніше, бо менше енергії йде на пружну деформацію, тобто в поперечному напрямку дерево пружніше ніж в повздожньому, а одже менше енергії йде на розтяг, і більше на різання целюлози

а з ранами просто, рвані рани утворюються внаслідок того, що тканини рвуться по міжклітинним зв"язкам, і для того щоб потім все це скріпити не потрібно створювати по новій клітини, і позбуватись шматків клітин, тобто коли рана різана, то там якраз ці шматки і утворються
  • 0

#15 пастух

    Старійшина

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1960 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 10.05.2010 – 13:27

 Katod (10.05.2010 13:55) писав:

а з ранами просто, рвані рани утворюються внаслідок того, що тканини рвуться по міжклітинним зв"язкам, і для того щоб потім все це скріпити не потрібно створювати по новій клітини, і позбуватись шматків клітин, тобто коли рана різана, то там якраз ці шматки і утворються
Саме так. Ти в курсі.
  • 0

#16 TpakTopucT

    Постійний житель

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPip
  • 155 повідомлень
  • Стать:Чоловік
  • Місто:Banderstadt

Відправлено 10.05.2010 – 17:49

 Twinkle (10.05.2010 13:50) писав:

Колись давно в школі на олімпіаді з фізики була така задача:

Коли швидше вистигне чай: якщо додати до нього цукру одразу після запарення чи через декілька хвилин?

Недавно сперечалася з хлопцем на цю тему, але фізик з мене геть ніякий, тому прошу людей знаючих пояснити мені те)
Тут все залежить від питомої теплоємності речовини... Оскільки для розчину цукру вона менша, то відповідно і енергії потрібно менше виділити з розчину... А відповідно і чай, швидше вистигне тоді, коли відразу додати цукор...

А ось мене цікавить інше питання... Яким чином "світять" проектори чорним кольором, що його так чітко видно на білому екрані...??? Ну білий то зрозуміло, це сума усіх спектрів кольорів... Виділити колір із спектра не є складно... А ось чорний - це відсутність усіх кольорів... Яким чином на білому фоні утворюється чорний колір...???

Повідомлення відредагував TpakTopucT: 10.05.2010 – 17:50

  • 0

#17 Katod

    вєтєран

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3642 повідомлень
  • Стать:Чоловік
  • Місто:Київ

Відправлено 10.05.2010 – 18:48

 TpakTopucT (10.05.2010 18:49) писав:

Тут все залежить від питомої теплоємності речовини... Оскільки для розчину цукру вона менша, то відповідно і енергії потрібно менше виділити з розчину... А відповідно і чай, швидше вистигне тоді, коли відразу додати цукор...
тут є ще такий нюанс, а якщо розщчинення цукру це процес ендотермічний чи екзотермічний?
з відповіддю згоден, але пояснення я б дав інше, бо це якось не звучить, теплоємність то падає, хай собі, але енергії скільки було скільки і залишилось, по твоїм словам, тобто про те, яким чином надлишок енергії відійде в оточуюче серидовище
якщо знову підійти до пробелми з енергетичного боку, тобто коли ми додаєм в чай цукор, то частина енергії окропу має перейти на дисоціацію цукру, цукор не дисоціює, ну і хай собі, руйнує кристалічну решітку
молекула води набагато менша за молекулу цукру, тому про повну передачі імпульсу під час зіткнення не може бути і мови
температура пропорційна квдрату середньої швидкості молекул, окроп має високу швидкість руху молекул води, і зміна швидкості їх при ударі об молекулу цукру буде впливати прямопропорційно квадрату, тобто якщо засипати цукру пізніше, то вплив на зменшення температури буде відчутніший, зміна швидкості молекул буде одна і та сама, але внаслідок того, що температура прямопропорційна квадрату швидкості, то це менше v^2 буде значно менше, за V^2 коли ми насипали зразу після запарювання

Цитата

А ось мене цікавить інше питання... Яким чином "світять" проектори чорним кольором, що його так чітко видно на білому екрані...??? Ну білий то зрозуміло, це сума усіх спектрів кольорів... Виділити колір із спектра не є складно... А ось чорний - це відсутність усіх кольорів... Яким чином на білому фоні утворюється чорний колір...???
вся штука в тому, чорний це не такий колір, це відсутність освітлення, чорний для тебе такий чорний, ізза того, ти сприймаєш контраст, і аккомодація ока інерційна, через деякий час, якби ти сидів в кінотеатрі, і ввімкнули цей чорний фільтр, ти б побачив, що той чорний має багато білих плям
  • 0

#18 пастух

    Старійшина

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1960 повідомлень
  • Стать:Чоловік

Відправлено 10.05.2010 – 20:58

 Katod (10.05.2010 12:19) писав:

а от така штука
чому рубати дрова сокирою легше під кутом до волокон легше, ніж перпендикулярно?
до темиПрикріплений файл  pruklad.JPG   146К   4 Кількість завантажень:
  • 0

#19 :-)

    Пам'яті Помаранчевої Каски

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1199 повідомлень
  • Місто:витверезника

Відправлено 11.05.2010 – 00:33

Все ж про чай. Якщо не лізди в глибини фізики, як Katod, а обмежитися банальним тепломасообміном, то виявляється, що солоджений раніше чай буде довше зберігати тепло, ніж не солоджений чай.
Панство може навіть провести експеримент, але з дотриманням всіх вимог, можна навіть знехтувати зміною температури окропу в чайнику, доки наливаєте послідовно одну і іншу чашку.
Гуглив теплоємність цукру, нажаль не знайшов. :)

Спробую все ж тоді без обчислень, аналітично пояснити.
Отже, охолодження склянки з чаєм відбувається такими шляхами:
1) Природна конвекція від стінок. дt буде близько 75-80*С за нормальних умов (*tнс=20*С). Тобто зважаючи на розміри склянки, рух буде ламінарний, навіть якби ми її горизонтально поставили. :lol:
2) Випромінювання. Залежить від ступеня чорноти тіла, (як і поглинання, але тут обійдемося без додаткових джерел тепла, це зайве, умови ж рівні,і так ефект краще видно). Гадаю що цукор трохи висвітлить чай, хоча не впевнений в цьому, але якщо й висвітлить, до це дельта ксі (ступінь чорноти) буде мізерним.
3) Теплопередача від дна склянки поверхні, на якій вона стоїть. Прямопропорційна і можна сказати в данному випадку, майже лінійна функція, залежна від різниці температур одної і другої поверхонь.

І нарешті, наша найбільша втрата тепла:
4) Втрати тепла з випаровуванням. Із ростом густини розчину випаровування зменшується, відповідно певна частина тих 600 ккал/кг (о, тут для нормальних умов - 539 ккал\кг, при кипінні), залишається в чашці.
Густина більша в солодженого чаю, тому хто тут лідер ви я думаю розумієте.

Те що цукор забере частину тепла на своє нагрівання нівелюється тим, що тоді в розчину цукру буде менший теплоперепад із навколишнім середовищем та поверхнею, на якій він стоїть, а в не солодженого чаю - більший, втрати тепла теплопередачею конвекцією, випромінюванням та й з випаровуванням будуть вищі.

Це якщо не враховувати теплоємності ложки, інтинсифікації випаровуванян та теплообміну з поверхні внаслідок розмішування і т.д.

Звичайно можна також врахувати плівкоутворення в одному та іншому випадках, яке, як вам зрозуміло, буде впливати на випаровування, але даними не володію тому даруйте.
До речі, та плівка чудово випромінює тепло, але відбиває частину, такий собі простий приклад т.зв. "селективної поверхні".
  • 0

#20 Twinkle

    Старійшина

  • Користувачі
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1625 повідомлень
  • Стать:Жінка
  • Місто:Львів

Відправлено 11.05.2010 – 14:58

Ну ось, нам десь так коротко потім пояснювали (хіба, може, я не все вловила): основна втрата тепла відбувається за рахунок випаровування. Якщо цукор кидати зразу, то та енергія, яка йде на випаровування, використовується на розчинення цукру, тобто залишається всередині чаю. Потім випаровування відбувається менш інтенсивно. Тому щоб чай швидше вистиг, треба дати йому можливість трохи інтенсивно повипаровуватися, а аж тоді додавати цукру.
  • 0



Кількість користувачів, що читають цю тему: 1

0 користувачів, 1 гостей, 0 анонімних